Geschiedenis OMG

Operatie Market Garden – het gevecht om de bevrijding van Nederland

Dag 1:
Op 17 september, iets na de middag, vlogen de eerste geallieerde vliegtuigen het luchtruim van Nederland binnen. Direct nadat zij de grens waren overgestoken werden zij begroet met Duitse munitie. Toch wisten de meeste vliegtuigen hun bestemmingen te bereiken: Eindhoven, Nijmegen en Arnhem. Het was immers de bedoeling om zo snel mogelijk de 3 grote rivieren van Nederland te veroveren.

Bij Eindhoven werden de bruggen in Son en Best opgeblazen door de Duitsers. Hierdoor werd het moeilijker om snel over te steken.

Bij Nijmegen ging het iets makkelijker. Hier wisten ze de brug heel te veroveren. Echter, dankzij het neerstorten van een Amerikaans vliegtuig, in de buurt van het hoofdkwartier van de Duitse commandant Kurt Student, kwamen de Duitsers erachter wat de geallieerden van plan waren: de piloot droeg namelijk een map met instructies bij zich.

Bij Arnhem gingen er dingen goed, maar ook dingen fout. De radioapparatuur deed het niet goed en er kon geen contact worden gelegd met bataljons in de buurt. De brug bij Wolfheze kon niet snel bezet worden. In Arnhem moest de verkeersbrug zo snel mogelijk, en heel, ingenomen worden aangezien de 2 andere bruggen opgeblazen waren.

Dag 2:

18 september 1944: de dag dat Eindhoven veroverd werd. De landtroepen uit België en de luchttroepen die bij Eindhoven geland waren maakten contact. Ondertussen proberen militairen de brug bij Son te herstellen, zodat zij door kunnen stoten naar Nijmegen. Vanuit het noorden begonnen de Duitsers met aanvallen op Veghel. Rondom Groesbeek, een dorpje naast Nijmegen, werd er ook gevochten met de Duitsers. Ondertussen slaagden de geallieerden er niet in om de Nijmeegse brug te bezetten.

Dag 3:

Een dag vol positieve berichten: de brug in Son is gerepareerd en Veghel werd veroverd op de Duitsers. Echter eindigt de dag niet goed voor de geallieerden: Eindhoven wordt gebombardeerd, in Arnhem wordt het steeds moeilijker om de brug te behouden en ze lijden veel verliezen in het gebied eromheen.

Dag 4:

In Nijmegen weten de geallieerden eindelijk de brug in Nijmegen te veroveren. In kleine bootjes voeren de geallieerden de Waal over om de brug vanaf de andere kant te veroveren. Doordat het lang duurde voor de brug daadwerkelijk in handen van de geallieerde was, konden zij niet direct door stoten naar Arnhem. In Arnhem konden zij de hulp namelijk erg goed gebruiken. Door een gebrek aan voedsel, water en munitie stond de uitslag van dat gevecht nagenoeg al vast.

In Oosterbeek werd er hard gevochten om de droppingszones te beschermen. Hierbij ging er wel kostbaar materiaal verloren. Om het leed nog erger te maken: van de 10.000 gelande parachutisten wisten het er maar 3500 te overleven.

Dag 5:

In Arnhem is de brug definitief in handen de Duitsers gevallen die een opmars richting het Nijmegen inzetten. Verder dan Elst, op slechts 5 kilometer van de brug, kwamen zij niet.

Dag 6:

Bij de Rijn wordt hard gevochten om iedere meter. Echter schieten beide partijen weinig op. In Noord-Brabant worden de Duitsers in Schijndel verslagen. Ondertussen wisten Duitsers vanuit het oosten de aanval op Veghel weer te openen. Na 24 uur was deze aanval pas afgeslagen.

Dag 7:

De Duitsers dwingen de Arnhemse burgerbevolking hun stad te verlaten. De Britse soldaten hebben het erg zwaar, terwijl de Poolse soldaten steeds meer over de Rijn weten te komen. Echter vallen de droppings in handen van de Duitsers, waardoor er veel kostbaar materiaal verloren gaat.

Dag 8:

24 september: de dag van de Conferentie van Valburg. Hier werd er besloten om de operatie Market Garden te beëindigen en de overgebleven troepen te evacueren. In de loop van de dag is er opnieuw een aanval op Veghel.

Dag 9:

De Polen dekken de Britten in de overtocht over de Rijn, waarna zij zelf ook de Rijn oversteken om zich terug te trekken naar het nieuwe front.

Dag 10:

In Nijmegen worden zoveel mogelijk van de overgebleven soldaten te evacueren. In totaal slaagde 2163 man erin om in de nacht van 26 september de nieuwe frontlinie te bereiken. Nog eens 250 man zouden een aantal dagen later volgen, na de hulp van Nederlanders.