Programma

Reken er maar op dat je geen moment zal vervelen in deze week!

Leopoldsburg (België)

Als je voor het volle programma gaat dan heb je eerst al in Leopoldsburg een aantal bijzondere dagen te verwachten.
Naast een bezoek aan de charmante binnenstad, kun je meteen even kijken naar de locatie waar in 1944 het startsein voor de Operatie werd gegeven. Het originele pand staat er helaas niet meer, maar toch een bijzondere plek om even te vertoeven.
Leopoldsburg organiseert een groots muziekevenement en Liberty Ball in het centrum van de stad.  Een Big Band en een Britse Markt maken de sfeer compleet. De stad en veel van haar bewoners zullen bovendien aangekleed zijn in de stijl van die jaren.
Je zit in ons camp op loopafstand van dit gebeuren. En als OMG-deelnemer krijg je reductie op elk aldaar georganiseerd evenement.
Verder wordt er een groot theaterspektakel opgevoerd genaamd ‘De Grote Rappel II’ waarin naast de tijdsgeest ook humor en entourage van hoog niveau is.
Verder kan je een Sunset vliegshow bezoeken met historische vliegtuigen op de Airoclub Sanicole. Deze is op vrijdag geopend en vervoer zal vanaf het centrum centraal worden georganiseerd.   En natuurlijk onder het genot van een pintje genieten van alles wat Leopoldsburg dat weekend te bieden heeft, hoe mooi wil je de week starten?

Basecamp Dropzone A Vlagheide

Na een imponerende rit over zoveel mogelijk de originele route door o.a. de plaatsen Lommel, Valkenswaard, Eindhoven, en Son kom je zaterdag laat in de middag aan op het Basecamp.  Op het Basecamp zit je op (loopafstand van) historische grond, waar de geschiedenis zijn loop heeft genomen. 
Er wordt je een plaats aangewezen waarna je je display en/of voertuig(en) kan uitstallen voor het grote publiek. Je meldt je verder aan (voor zover je dat al niet in Leopoldsburg hebt gedaan) op de lokaal gecommuniceerde tijden, hetgeen in elk geval vlot zal gaan verlopen deze keer, en je ontvangt meteen het juiste voertuig-bord, waarmee je de route(s) mag rijden.

Ook op het Basecamp in Nederland kom je tijd tekort.
Op zondag zal het publiek naar verwachting in grote getale toestromen om te komen kijken naar wat jij aan materieel en materiaal te bieden hebt. Zorg wel dat je in stijl bent en blijft van de tijdsgeest van 1944, zodat we zo veel mogelijk een passend historisch plaatje waarborgen. Dus kleding en uitstraling in tenminste gepast groen of conform de vereniging waarbij je bent aangesloten.
Er zal in het weekend o.a. een voertuigdefilé gehouden worden alsook wapens- en munitie demonstraties.
Als de avond valt kan je genieten van een warme maaltijd tegen aantrekkelijke prijzen, en vergeet vooral ook niet je bij de inschrijving ontvangen consumptiebonnen in te wisselen. Met je maten en andere deelnemers is het dan tijd om de ervaringen van het eerste weekend uit te wisselen aan de gezellige bar met muziek in stijl.

De maandag start al vroeg met de komst van vele basisschool leerlingen die in groepjes van ca. 20 door eigen gidsen rondgeleid zullen worden op het Basecamp. Ook ‘gewone’ bezoekers zijn welkom.
Het is de bedoeling dat een aantal displays dan vol in bedrijf is teneinde o.a. de kinderen kennis te kunnen laten maken met het thema “vrijheid is niet vanzelfsprekend”, als onderdeel van het educatieprogramma. 
Let altijd op de veiligheid van de kinderen en andere bezoekers door stapvoets over het terrein te rijden tijdens openingstijden en geen activiteiten te laten doen door kinderen die daar nog te jong voor zijn.

Dinsdag 17 september zal je je heugen als de officiële startdatum van Operatie Market Garden.
Traditioneel zijn er officiële herdenkingen in omliggende dorpen en gemeenten, die over het algemeen een ingetogen karakter hebben. Hou daar aub rekening mee!
Vele historische plaatsen liggen in de nabijheid van het Basecamp, zoals Son, maar denk ook aan Sint Oedenrode (Kasteel Henkenshage), Eerde (molen), Schijndel (landingsterreinen),Valkenswaard (markt en Brits kerkhof), Grave (brug), Groesbeek (museum), Heeswijk-Dinther (kasteel),  Uden (Brits kerkhof), Overloon (museum) etc.
Naar verwachting zullen er dinsdagmiddag in de nabijheid van het basecamp paradroppings (de Market) vanuit historische Dakota’s zijn waar te nemen. Altijd weer spectaculair en een ‘must see’. Maar vergeet aub niet om  de kinderen die het basecamp bezoeken vanwege hun educatieprogramma teleur te stellen door te weinig operationele displays.
Het zou fijn zijn als je in overleg met je achterban of je buren afspraken maakt wie wanneer aanwezig is, zodat het programma door kan draaien met voldoende bekwame gidsen.  
En heb je onze heuse internationale militariamarkt al eens op je gemak bekeken? Dit is het moment! Misschien ligt het ontbrekende attribuut of onderdeel voor je hobby gewoon op je bieding te wachten.  
Na zonsondergang maken we er met z’n allen weer een gezellige boel van in de sfeervolle tenten en de terrassen.

Op woensdag komen de kinderen uitsluitend in de ochtenduren op het camp, waarna ze soms in de middag met papa, mama of opa en oma nog even terug komen voor een bezoekje. Afhankelijk natuurlijk van de indrukken die ze eerder hebben opgedaan. Op 18 september is Eindhoven bevrijd, en is het daar traditioneel vooral na de middag een drukke boel met het bevrijdingsdefilé en het overbrengen van het bevrijdingsvuur uit Bayeux. Het programma daar duurt tot laat in de avond.. Indien je geen zin hebt in de drukte van Eindhoven is dit misschien de dag om voor de deelnemers vanuit Vlagheide om eens naar het camp in Grave te gaan kijken, of uiteraard andersom. De verbinding en verbroedering zoeken met elkaar, ook al komen we van verschillende verenigingen of groepen,  geeft warmte in het hart en dwingt respect af!

Donderdag 19 september zal je ook wat bijzonders meemaken. Al vroeg in de ochtend zullen lokale veteranenverenigingen hun displays komen opbouwen en in de loop van de dag hopen we via georganiseerd vervoer en onder begeleiding van onze veteranen-coördinator nog enkele WO2- veteranen te mogen ontvangen. Met eerbetoon en respect zullen we deze inmiddels hoogbejaarde ex-militairen omringen, en de verwachting is dat alleen al door hun komst deze dag tot een absoluut hoogtepunt zal maken. Diverse muziekkorpsen zullen acte de presence geven om het feest compleet te maken, en indien mogelijk zullen enkele WO2-veteranen sommige displays bezoeken vanuit een golfclubcar. Geef ze de ruimte en de rust die ze verdienen!  Vroeg op de avond kun je deelnemen aan een overheerlijke BBQ met huisgemaakte salades en stokbrood. Voor de prijs hoef je het niet te laten!

Vrijdag is de laatste dag dat de kinderen vanuit het educatieprogramma ons zullen bezoeken. Een mooi moment om nog één keer te laten zien wat voor bijzondere zaken we allemaal in huis hebben. Wist je trouwens dat je met je OMG-kaart met 25% korting drie regionale musea kan bezoeken? Het gaat hierbij om het museum Bevrijdende Vleugels te Best, Nationaal Monument Kamp Vught, en Oorlogmuseum Overloon. Stuk voor stuk allen de moeite waard! Wil je ze allemaal een keer zien? Boek dan later een keer een arrangement via www.visitbrabant.nl want met je OMG-kaart kun je t/m 31 december 2019 terecht met 25% korting op de entreeprijs. Tot slot zal er die dag in de avond voor de deelnemers een feestavond zijn met live optredens en diverse gasten op uitnodiging. Ook dit mag je niet missen!

Zaterdag 21 september verwachten we de deelnemers die zich specifiek hebben aangemeld voor uitsluitend route Noord, omdat we immers op zondag al vroeg in de ochtend zullen vertrekken. Daarnaast zal ook deze dag als een zeer drukke publieksdag gelden omdat er wederom een aantal voertuigdefilés en wapendemonstraties zullen worden gehouden. We sluiten niet uit dat deze dag door de vele nationale en internationale aandacht in de (social) media wel eens de drukste dag van de week zou kunnen worden. Dus zorg dat je voertuig en/of display er weer pico bello bij staan. Afbreken of inpakken van spullen in verband met je vertrek op zondag graag pas opstarten nadat het publiek het camp veilig heeft verlaten. Het is immers niet leuk om een camp te bezoeken dat niet meer compleet is en waarvan de deelnemers zich onttrekken aan het publiek. Nog even volhouden!

Als we zondag onze voertuigen hebben opgestart voor de aanvang van route Noord, zullen we met ca. 450 voertuigen in colonne een spectaculaire rit rijden met naar verwachting vele kijkers langs de route in o.a. Zeeland, Landerd, Uden, Grave, Alverna, Overasselt, Mook, Groesbeek, Berg en Dal, en tenslotte in onze finishplaats in Nijmegen. We zullen finishen in Nijmegen ter hoogte van de brug “de Oversteek”, en zullen aldaar een Waal Crossing organiseren met originele vaartuigen. Ook muziek zal er niet ontbreken en een of meer historische vliegtuigen kun je aan de horizon zien overkomen. Dit spektakel zal een waardige afsluiting vormen van een week van herdenken, educatie, ervaringen en vriendschappen, waarbij we hebben laten zien dat vrijheid inderdaad niet vanzelfsprekend is. We hopen op deze manier een mooie bijdrage te hebben geleverd aan de start van 75 jaar bevrijding in Nederland, in co-productie met Brabant Remembers (zie www.brabantremembers.com).  Zorg dat je weer veilig thuis komt en ontzettend bedankt voor je deelname!