Route Noord – Zondag 22 September 2019

Op Zondag 22 september 2019 rijden we de route noord van ons basecamp Dropzone A naar Nijmegen.

Grave, 17 september 1944.

Hier landt de 82e Airborne Division met één (E-)compagnie van ongeveer 125 man ten zuiden van de Maasbrug. Deze eenheid bevindt zich in een geïsoleerde positie en kan niet rekenen op hulp van de rest van het 504e Regiment dat aan de overzijde in Nederasselt is gedropt.
Lt. John S. Thompson, jumpmaster in zijn Dakota, springt met zijn stick zo dicht mogelijk bij de brug. Ze landen op nauwelijks 600 m voor de kazematten, waarop door de Duitsers luchtdoelkanonnen zijn geplaatst.

Wadend door sloten en greppels weten de parachutisten het vuur te ontwijken. Bij het gemaal aangekomen wordt met een bazooka de bemanning van het vurende geschut buiten gevecht gesteld. Het zuidelijke bruggenhoofd is veroverd.

Op de Gelderse oever zetten de D- en F-compagnie de aanval in. Na een hevig vuurgevecht met de ingegraven vijand stormt Lt. Middleton met een groep de brug op, ze springen van spant naar spant, schietend op alles wat ook maar lijkt te bewegen.

Aan de overkant worden ze opgewacht door Thompson, die ze laconiek wijst op de door hem gelegde mijnen, ze zijn nog nieuw, weet je.

Een berichtenbriefje wordt verstuurd: “Bridge eleven (11) is ours!

Nederasselt & Overasselt

De plek waar de landingen op 17 september begonnen om de brug over de Maas veilig te stellen. Dit lukte hen in 1 dag aangezien de Duitsers totaal niet voorbereid waren op de komst van deze paratroopers. Naast de brug veroveren speelden zij ook een belangrijke rol in het bevoorraden van de troepen in Groesbeek. Hier werd hard gevochten om Nijmegen te bevrijden de Waal over te steken.

De F-company van het 82e AB 504 PIR, landde inderdaad In Overasselt. Maar de E-Company , die de brug uiteindelijk binnen 3 uur in heeft genomen, John S, Thompson, landde in Velp bij Grave. De Bedoeling was de brug van twee kanten in te sluiten en zo het opblazen van de brug door de Duitse troepen te voorkomen.

Naast de brug veroveren speelde 504th PIR ook een belangrijke rol in het bevoorraden van de troepen in Groesbeek. Op 20 September waren het parachutisten van het 504e Regiment die de heroïsche Waaloversteek uitvoerden.

Heumen

Hier was de brug sterk genoeg om de tanks over het Maas-Waal kanaal te voeren. Dit werd een strategisch punt in de bevrijding van Nijmegen, aangezien dit de enige plek was waar het zware geschut richting de Waalstad op kon rukken.

Mook

Gelegen aan de Maas en vlakbij Groesbeek was dit een belangrijke aanvoerroute voor de geallieerden die haar troepen wilden bevoorraden tijdens de slag om Nijmegen.

Groesbeek

Een dorpje onder de rook van Nijmegen en tegen de grens van Duitsland. De slag om Nijmegen was nog maar net losgebarsten of Groesbeek werd bestookt door Duitsers vanuit het Reichswald in Duitsland. Tot 8 februari 1945 blijft Groesbeek aangevallen worden door Duitsland, alvorens Operatie Veritable begint. Deze operatie leidt het einde van het Derde Rijk in.