Route Zuid – Zaterdag 14 september 2019

Op zaterdag 14 september 2019 zullen we vanaf Leopoldsburg naar Veghel rijden.

Valkenswaard

Het dorpje tegen de Belgische grens dat als eerste door de geallieerden bevrijd wordt. De soldaten zullen hier ook hun eerste nacht doorbrengen. Een kostbare nacht zal later blijken…

Aalst-Waalre

Onder de rook van Eindhoven ligt Aalst en Waalre. Deze zijn de poort naar Eindhoven en de rest van Nederland tijdens Operatie Market Garden. Een strategische plek om Eindhoven om 18 september 1944 te veroveren.

Eindhoven

Op 18 september 1944, na meer dan 4 jaar bezetting, wordt Eindhoven bevrijd van de Duitsers. Een dag te laat volgens de planning van de operatie. Desondanks zijn de inwoners van Eindhoven blij dat ze eindelijk weer in vrijheid kunnen leven. De grootste ramp staat hen echter nog te wachten: een dag later wordt Eindhoven gebombardeerd door de Duitsers en kost het leven aan 227 mensen.

Son

Hier landen de eerste paratroopers die de brug over het Wilhelminakanaal moeten veroveren. Echter wordt deze brug, na lang vechten, opgeblazen door de Duitsers. Hierdoor liepen de grondtroepen vertraging op die zij eigenlijk helemaal niet konden gebruiken.

St. Oedenrode

Het begin van wat de geallieerden ‘Hell’s Highway’ noemen. Hier vielen vele slachtoffers aan geallieerde kant doordat de weg naar het noorden vrij open was voor Duits artillerievuur. Daarom noemden zij het Hell’s Highway.

Veghel

Een strategische plek in de corridor naar Nijmegen vanuit Eindhoven. Op deze weg moest de doortocht van het Britse leger gegarandeerd worden. Daarbij lagen er 2 strategische bruggen die veroverd moesten worden. Ook de spoorbruggen naar Duitsland konden hierdoor bezet worden en was er geen ontsnappen meer aan voor de Duitsers…