Vincent en Karel al goeie maatjes!

Op 11 december had onze voorzitter Karel van Soest het voorrecht en genoegen om een entre-nous te mogen hebben met de alom bekende WO2 veteraan Vince Speranza.

Vince  werd opgeroepen bij het Amerikaanse leger op 25 oktober 1943 Hij bood zich aan voor de Parachute Infantry. Hij werd naar het buitenland gestuurd met Company H, 3rd Battalion, 501st Parachute Infantry Regiment , 101st Airborne Division from Camp Shanks aan boord van de Queen Mary. Hij  arriveerde in Frankrijk in november 1944 en zou later vechten in de Slag om de Ardennen.

Tijdens de verdediging van Bastogne was zijn eenheid ingegraven in het gehucht Savy (een steenworp ten noorden van het centrum).  Tijdens een aanval van de Duitse strijdmacht van uit Longchamps werd een van zijn goede vrienden behoorlijk gewond.  Toen hij aan Vince om drinken vroeg, en dit niet onmiddellijk in de buurt beschikbaar was haastte Vince zich, na de aanval, naar het centrum van Bastogne om daar naar iets drinkbaars te zoeken.

Vincent Speranza

Toen hij in een zwaar gehavend café binnendrong trof hij er zowat alles stuk geschoten aan. als bij een wonder werkte de biertap installatie nog. Hij nam zijn helm en tapte deze vol met bier en snelde terug naar zijn gewonde vriend die er dankbaar van dronk.

Dit verhaal verspreidde zich al snel in de omliggende “fox holes”….

Toen Vince Speranza in 2008 voor de eerste keer terug in Bastogne was ter gelegenheid van de 65-jarige herdenking van “The Battle of the Bulge” kwam hij toevallig in het cafeetje van toen terecht.

Groot was zijn verbazing dat er “Airborne Beer” kon besteld worden.  Nog groter werd zijn verbazing toen hij vaststelde dat dit biertje geschonken werd in een stenen mok die een Amerikaans helmpje voorstelt.  Toen hij aan de eigenaar vroeg hoe hij op dat idee kwam vertelde deze hem het verhaal van een Amerikaanse paratroeper die in dit café in december 1944 enz…

Als Vince hem dan vertelde dat hij die Amerikaanse paratrooper was kan je je voorstellen hoe de cafébaas hierop reageerde, en met hem alle gasten in het café!  Sinds dat jaar komt Vince elk jaar naar Bastogne…

Dit bijzondere verhaal vertelde Vince in vol ornaat gekleed aan onze voorzitter waarbij hij hem zijn boek “Nuts’ overhandigde nadat hij het persoonlijk signeerde.

Een stukje ‘living history’ in  de meest pure vorm!

Wij hopen Vince op ons Basecamp Vlagheide op donderdag 19 september in goede gezondheid te mogen ontvangen. U bent ook van harte welkom.

OMG2019 wordt mede mogelijk gemaakt door: